Ραδιοφωνικός Σταθμός

Ιστορική Αναδρομή

Η ιδέα ενός Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κρήτης έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά  το 1999 όταν μία ομάδα φοιτητών του Τμήματος Φυσικής οργάνωσε καμπάνια ενημέρωσης για τη δημιουργία του, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση και εξασφάλισε χρηματοδότηση από την τότε Διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Ραδιοφωνικός Σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του τελικά το 2001 με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και πολλές προσδοκίες, όμως, από πολύ νωρίς το εγχείρημα εκφυλίστηκε. Σταδιακά, η αρχική ομάδα απομονώθηκε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, οι στόχοι παραμερίστηκαν και ο Σταθμός χωρίς φροντίδα υπολειτουργούσε ώσπου έπαυσε να λειτουργεί  το 2010.

Τον Οκτώβριο του 2012, με πρωτοβουλία της υπεύθυνης των πολιτιστικών ομάδων του Π.Κ., παλαιών μελών του σταθμού και άλλων πολιτιστικών ομάδων του Π.Κ., έγινε απογραφή και περισυλλογή του εξοπλισμού από τα κτίρια της Κνωσού και τη Ρογδιά και επανεγκατάστασή του στο Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου (Βούτες).

Σύντομα ξεκίνησε η επαναλειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού πειραματικά ως  Web Radio.

Οργάνωση του Σταθμού

Ο ανανεωμένος Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί στη βάση της συνδιαμόρφωσης μέσα από οριζόντιες διαδικασίες και με την απουσία καταστατικού και κεντρικών οργάνων.

Βασικός σκοπός ενός τέτοιου μοντέλου λειτουργίας και λήψης αποφάσεων, είναι η αποφυγή δημιουργίας άτυπων ιεραρχιών και η προστασία του εγχειρήματος από λάθη του παρελθόντος.

Γι’ αυτόν το λόγο, έχουν οργανωθεί  επιμέρους ομάδες, κάθε μια από τις οποίες δραστηριοποιείται σε έναν τομέα ευθύνης π.χ. ομάδα Ροής, ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης κ.α.

Οι ομάδες κάνουν ξεχωριστές συναντήσεις όπου και συζητούν τα θέματα που τις αφορούν, αλλά ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων είναι η γενική συνέλευση (κάθε Δευτέρα στις 18:00), στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη των ομάδων και κατατίθενται όλες οι προτάσεις.

Φιλοσοφία  & Ύφος του Σταθμού

Μέσα από τη διαδικασία ζύμωσης των γενικών συνελεύσεων συμφωνήθηκαν ορισμένες αρχές σχετικά με τη φιλοσοφία του Σταθμού.

Αν και υποστηρίζεται με κάθε τρόπο η ελεύθερη έκφραση ιδεών, αυτονόητος είναι ο αποκλεισμός κάθε φασιστικού, ρατσιστικού, σεξιστικού λόγου.

Επίσης, ο Σταθμός δηλώνει την αντίθεση του στην εμπορευματική κουλτούρα, θέση που μεταξύ άλλων αντικατοπτρίζεται στην απουσία διαφημίσεων.

Όσον αφορά το μουσικό ύφος του Σταθμού, αυτό διαμορφώνεται από τις επιμέρους μουσικές επιλογές που εντάσσει ο κάθε παραγωγός στην εκπομπή του. Συνειδητή επιλογή πάντως αποτελεί η προώθηση μουσικών και άλλων καλλιτεχνικών εκφάνσεων οι οποίες αποκλείονται ή προβάλλονται ελάχιστα από τα υπόλοιπα μέσα. Ως εκ τούτου, τις ώρες εκτός εκπομπών μεταδίδεται επιλεγμένη μουσική με έμφαση σε χαρακτηριστικά όπως η διαχρονικότητα, η πρωτοπορία, η παράδοση, ο πειραματισμός.

Μέριμνα του Σταθμού είναι ακόμη να συμβάλλει στην ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν την κοινότητα του Πανεπιστημίου και γενικότερα, των φοιτητικών και κοινωνικών αγώνων καθώς και των πολιτιστικών δράσεων εντός και εκτός Πανεπιστημίου (π.χ. προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.α.)

Πειραματικός Χαρακτήρας

Παράλληλη φιλοδοξία είναι η ανάπτυξη και μετάδοση γνώσης στις σχετικές με το Σταθμό τεχνολογίες και όχι μόνο, προσφέροντας πειραματική – πρακτική άσκηση στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης με συναφή ενδιαφέροντα και σπουδές.

Δρομολογείται μεταξύ άλλων η υλοποίηση και τεκμηρίωση ολοκληρωμένης ραδιοφωνικής πλατφόρμας με έμφαση στη χρήση ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτών προτύπων, αφενός αξιοποιώντας τον υπάρχοντα εξοπλισμό αφετέρου σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας πρωτότυπες λύσεις.

Επόμενα Βήματα

Παράλληλη επιδίωξη του Σταθμού είναι η σταθερή παρουσία του στη μουσική σκηνή της πόλης με διοργάνωση πάρτυ και συναυλιών, καθώς και φεστιβάλ όπως το περίφημο Voutstock.

Εν τω μεταξύ, με προσεκτικά και σταθερά βήματα σχεδιάζεται o επόμενος μεγάλος στόχος: η εκπομπή του Σταθμού στα FM.

Προς το παρόν η εκπομπή στα FM καλύπτει την περιοχή του Πανεπιστημίου με μια αυτοσχέδια κεραία, όμως επιδιώκεται η εξασφάλιση υλικοτεχνικών υποδομών και κονδυλίων που θα επιτρέψουν σημαντική επέκταση της εμβέλειας του.